Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2007 10:52 - Изкуството на дегустацията
Автор: cindy Категория: Други   
Прочетен: 2101 Коментари: 8 Гласове:
0



Не допусках, че така добре го владея това изкуство. По всяка вероятност просто ми е вродено. Истината блесна с пълна сила вчера на изискан коктейл-дегустация, проведен в НДК. Водени преди всичко от патриотични чувства, понеже се провеждаше под мотото „Изберете българското”, самоотвержено се впуснахме в дебрите на дегустациите. Имаше доста неща за дегустиране – месца, филенца, сиренца и най-важното естествено – поантата на коктейла – ВИНО! Даже ни подариха по една книжка с крилати мисли за виното – то си е цяла поезия, да не ми се сърдят колегите стихоплетци, но май повечко вино им трябва да натъманят римите понякога. Това е в кръга на шегата. Моля, нищо лично!

 

Сега малко теоретична подготовка, защото това е сериозно есе за дегустацията, а не пореден купон. Ето как правилно се дегустира:

„Чашата се завърта няколко пъти, поставя се под носа и се поема дълбоко въздух.. Ароматът на виното трябва да отговаря на неговия стил или на сорта грозде, от който е получено.Човек не трябва да се отчайва от факта, че завъртането на чашата и помирисването е само началото на обонятелния анализ! Важен е моментът, когато поемаме виното в устата и след завъртането му с езика го изплюем.”

 

Това последното, изплюването де, не сме го правили, за да не се хаби материала. Пък и толкова изискан народ се събра, просто не ни отиваше да плюем пред хората. Ами в компанията на вечния, несменяем шеф на НДК – Христо Друмев, г-жа Анна Сендова, Димитър Тадаръков с платинено изрусената си половинка Светослава, Нонка Матова и даже Надка Караджова, как ще почнеш да плюеш ?!? И така това последното правило просто го пренебрегнахме. Но успокояващо е мнението в тази връзка на големият френски енолог Емил Пейно в забележителната си книга “Вкусът на виното”:


“Голямото вино притежава невероятното качество веднага да създава основа за оживен разговор между пиещите го. Дегустацията не трябва да се превръща в самотно занимание и прекрасното вино не трябва да бъде пито без коментар. Малко са удоволствията, които “развързват” езика повече от споделената наслада от едно вино. В същината си описването на това, което усещаме е лесно, стига да си дадем труда да забележим какво усещаме. Това, което се усеща ясно, може и да бъде описано ясно.”

 

Както виждате тук и дума не става за пренебрегнатото правило, а пък разговорът все повече и повече се оживяваше. Ами само като погледне човек зашеметителната лилавеникаво-раирана риза с бяла якичка, гарнирана със светло синя вратовръзка на фона на черен костюм, умело съчетан с кафяви обувки – всичко това върху г-н Тадаръков, човек забравя да дегустира изискано, дрънва директно винцето, за да прогони този кошмар и езикът му съответно все повече се развързва.

 

Мога да ви изброя, на чие любезно съдействие дължахме удоволствието за дегустациите, но не е толкова важно. За сетен път установих, че нашите си български работи са си много хубави – специално едно вино от Русе страшно много ми хареса и изобщо на падаше по-долу от италианските вина, промъкнали се явно по изключение в българската хегемония, защото както казах бяхме под патронажа на „Произведено в България”. Пък и филе „Елена” също не отстъпва на прочутото „Прошуто”, според мен.

Така че съчетахме всичко – патриотизъм, дегустации, насладата от виното и заради последното ще завърша поетично с помощта на горепосочената книжка:

 

„Познавах един човек, който спря да пуши, да пие, да прави секс и да се храни вкусно. Беше в добро здраве, докато се самоуби”.

                                                                       Джони Карсън

 

„Помни, че има три основателни причини, за да пиеш вино: да ти дойде гост, сегашната и бъдеща жажда, хубавият вкус на виното и всяка друга причина.”

                                                                       Латинска мъдрост

 

„Пред чаша вино и пържола не съм способен да тая меланхолични мисли.

                                                                       Джеръм К.Джеръм

 

 

И сега вече наистина поетично:

 

Познах по облик земно и свещено,

и низко в същина, и просветлено,

но въпреки това ви казвам аз:

от виното не срещнах по-блажено.

                                                              

                                                               Омар Хаям



image








Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. namo - виното...
14.12.2007 15:27
сълзите на лозата е...
цитирай
2. cindy - Аз пък си мисля,
14.12.2007 17:13
че е бълбукащият смях на гроздето :)
цитирай
3. namo - лозата е майката
14.12.2007 17:58
тя не може да не тъжи, поне до следващото лято...
цитирай
4. anlov - Обещах на жена ми до края на март да не ...
15.12.2007 23:43
Обещах на жена ми до края на март да не вкусвам вино. И сега какво да правя след този пост? Може би... да вдигна тост??????????????????????????????
цитирай
5. cindy - Ха,
15.12.2007 23:49
чак се изненадах - ако беше казал - "Да не вкусвам алкохол" щях да разбера, ама вино ??? :)
Защото под алкохол се разбира твърдо гориво, а виното е аристократична работа и няма нищо общо с напиването, защо отнема твърде много време.
За съжаление нямам време и възможност да ти напиша още подбрани крилати мисли за виното, но си мисля ако й го принтнеш този пост (без коментарите естествено, че може да заревнува :) може и да получиш оправдателна присъда. Успех! :)
цитирай
6. anlov - Ти си професионалистка и мога да ти ...
16.12.2007 00:14
Ти си професионалистка и мога да ти се доверя. Някога и аз бях такъв, но пострадах здраво с някакви селски ракиджоси, дето ги изпердаших на един дъх и сетне трябваше с четири промила алкохол в кръвта да бера душа в някаква поликлиника, дето са ме закарали абсолютно в несвяст. Е, с Божия помощ, тогава оттървах кожата, но намразих твърдото гориво. Минах на по-леки и ефирни питиета като виното, но жена ми се притеснява то да не ме върне към стария занаят. Отдадох заслуженото на притесненията й, като й обещах една година да не барвам никакъв алкохол. Да види, все пак, че имам някакви задръжки и чи все още аз карам влака... трака-трака. Направих го, за да се чуства по-сигурна с мен, а и за да й докажа, че я обичам повече и от най-марковото вино. Ти като нейна посестрима от Венера как мислиш, добре ли постъпи твоят винен събрат? Но понеже казваш, че нямаш време, може и да не ми отговаряш - няма да ти вдигна пияндурски скандал. Пък и на какво основание, да му се не види?!
цитирай
7. cindy - Някъде по коментарите отбелязах,
16.12.2007 10:04
че харесвам кавалери и смятам, че и ти си такъв.
След като си готов да се лишиш от едно от най-скъпите си неща в нейна чест, само моите поздравления. Надявам се обаче да го оцени, че те жените понякога не знаят какво искат.

А ти все пак не договори ли цялата работа - "Аз няма да пия една година вино, обаче ти трябва..."
Ако не си играл на вързано, много си се прецакал. Ако не е твърде късно вземи си договори някаква клауза с компенсации. :)
цитирай
8. anlov - А да ти се спести мърморенето не е ли ...
16.12.2007 15:30
А да ти се спести мърморенето не е ли достатъчно?

И ти благодаря за комплимента! Ти също ми се струваш страхотна дама.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: cindy
Категория: Туризъм
Прочетен: 4117430
Постинги: 562
Коментари: 8978
Гласове: 20310
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031