Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2009 14:06 - Мистерии
Автор: cindy Категория: Други   
Прочетен: 23959 Коментари: 30 Гласове:
23

Последна промяна: 04.08.2009 17:14





image
 


Тази мистерия отпреди около 130 години привлича над 250 хиляди посетители всяка година.

 


 

image




Църквата се намира в Санта Фе, Ню Мексико, САЩ. Построена е някъде през 19 век, когато била готова монахините забелязали, че няма стълба, която да води до горната част.

 


image

 


Те се молили 9 дена на свети Йосиф, който бил дърводелец.



image



 

Последният ден дошъл един непознат, казал им, че е дърводелец и ще им помогне като построи стълба.

 

 

image




След това съвсем сам построил стълбата.

 

 


image




Никой не знае как тази стълба стои без да има подпорна колона.

 

 

image




Дърводелецът, който не е използвал нито един пирон или лепило за стълбата, след като я построил изчезнал без дори да си изчака плащането.

 


image




Носели се слухове, че това бил самият Свети Йосиф…

 

 

image




....изпратен от Исус Христос, за да помогне на монахините. Стълбата била провъзгласена за чудо и станала обект на поклонничество.

 


image

 


Има три мистерии в този случай, казва говорителят на капелата. Първата е, че и досега не е разкрита самоличността на дърводелеца.

 


image

 

Втората мистерия – всички архитекти, инженери, учени не могат да разберат как стълбата стои изправена без никаква централна подпора.

 


image




И третата мистерия – откъде е взето дървото за стълбата? В целия район наоколо няма такива дървета.

 


image




 

Има още един детайл, който усилва мисълта за чудо – стълбата има точно 33 стъпала, колкото годините на Исус Христос.


Това е официалният сайт на църквата:

http://www.lorettochapel.com/staircase.html


Ето и статията от Уикипедия

http://en.wikipedia.org/wiki/Loretto_Chapel



image


Даже и филм имало за това фамозно стълбище


image





Тагове:   мистерии,


Гласувай:
23



1. dorichela - Направо невероятно!!! Страхотен ...
04.08.2009 14:14
Направо невероятно!!! Страхотен пост!!!
цитирай
2. gothic - Невероятна направа!!!
04.08.2009 14:15
Невероятна направа!!!
цитирай
3. cindy - dori,
04.08.2009 14:23
много е впечатляваща, ще питам един познат американец дали я е виждал на живо. Майтапът ще е, ако не e и чувал за нея :))
цитирай
4. cindy - gothic,
04.08.2009 14:24
страхотна, все едно виси във въздуха! :)
цитирай
5. luben - Вярвам,
04.08.2009 14:51
че някой сериозен инженер ще каже защо и как се държи. Поста е готин, но прилича на писан от някой американец от средните щати, дето вярват на всичко писано по тези въпроси. Имаше няколко предавания по Виа сат хистори за библията и като обсъждаха несъответствия и явни грешки и питаха един твърд поклонник на Писанието ... обясненията му звучаха като онези на комунистическите пропагандатори от преди 20 и кусур години.

Ако така ставаше с молитвите - светът да е далеч по-чист, застроен и без да умират невинни хора. Ала това е друга темичка. Горното е любопитно. може би в някой форум има обсъждане на неотговорените въпроси?
цитирай
6. cindy - luben,
04.08.2009 14:58
това съм го получила по мейла и го преведох, защото ми се видя интересно. Не знам дали е от американец писано. Но направих и справка в Уикито да не е някакъв кьорфишек. Има доста голяма статия за тази капела и пак се споменават тези мистерии. Ако искаш ще потърся линк.
цитирай
7. schmetterling - Впечетлена съм наистина ! И заин...
04.08.2009 15:08
Впечетлена съм наистина ! И заинтрегуващо написано ....
цитирай
8. malkiatprintz - Любопитно е :) Хубаво е, че все още в ...
04.08.2009 15:31
Любопитно е :) Хубаво е, че все още в света съществуват неразгадани неща, иначе представяш ли си каква скука ще бъде :)
цитирай
9. cindy - schmetterling,
04.08.2009 15:46
наистина е интересно. Но дори и да оставим настрана "ролята" на Свети Йосиф, стълбата си е реална. :)
цитирай
10. cindy - malkiatprinz,
04.08.2009 15:49
не знам дали си се поразходил днес из блога, но такива неща се публикуват, че ........ :)))))
Затова реших, че няма да е лошо хората да видят, че и съвсем различни неща съществуват. :)
Май наистина ще намеря линка за статията в Уикито. Там са изписани повече работи.
цитирай
11. djgator - cindy
04.08.2009 16:48
Страхотна разходка и мистерия едновременно :))
Благодаря :)
цитирай
12. tili - Много
04.08.2009 16:48
интересно, Синди!!! Ще падне четене и гледане.
цитирай
13. cindy - diji,
04.08.2009 16:51
welcome:)
цитирай
14. cindy - tili,
04.08.2009 16:52
отначало като го четох нещо се усъмних, затова пуснах търсачка. Сега ще кача и една много хубава снимка от официалния им сайт. :)
цитирай
15. luben - Така и предполагах
04.08.2009 16:54
и да - ако ми намериш линк - ще погледна. Повечето мистерии (даже от Библията) са почти разгадани или има достатъчно обосновани предположения какви феномени стоят за мистериите/чудесата. А това е съвсем съвременно нещо и съм убеден, че тайнствеността не е толкова голяма. А че е интересно/любопитно - спор няма ;) Дай линкчета да потърсим - както и сигурно има групи, където са дискутирани някои неща. Сега се сещам за една джамия, строена изцяло от дърво (без метал)... А спиралата е ясно, че може да се крепи при достатъчно напрежение по сводовете (извивките) и хубава конструкция. Има прекрасни примери за гениално инженерство (например около 1000 години по-късно като се прави синята джамия архитектите установяват, че не могат да направят купол по-голям от този на Ая София!!!). Да не говорим, че и Пантеонът е ненадминат по големина на такъв вид купол/покрив почти 2000 години!
цитирай
16. cindy - luben,
04.08.2009 17:00
качила съм линковете в текста.
Явно разбираш от стълби и спиралата ти е ясна, само че май друга такава стълба няма, въпреки голямата яснота! :)
Признай му гениалността на майстора, не омаловажавай творението му! И всичко е на сглобки, един пирон не е използвал! :))

цитирай
17. luben - О,
04.08.2009 17:45
разбира се, че признавам майстора. Даже нарочно ти дадох примери с гении, чийто творения не са повтаряни хиляди години!

Ала да се върнем на въпросната стълба и историята към нея. Има и още един любопитен момент - като я гледам - стълбата е бая материал - поне 3-4 каруци, а по-вероятно и повече. Никъде не се говореше (казва се, че наоколо няма дърво) дали този майстор (хубаво - дошъл от някъде) е носил материала или ... последния е просто паднал от небето. В последния случай - ако е имало валеж свише на готови дъски и оформени парапети - няма какво да го мислим ;) Друго обяснение е да е взимал дъски от дървени конструкции в църквата. – само погледни - между съжденията; "Последният ден дошъл един непознат, казал им, че е дърводелец и ще им помогне като построи стълба " и "След това съвсем сам построил стълбата" е изтекло време - за това време хората са гледали от къде човекът взима материал, как оформя дъски/ръкохватки/парапети, с какви инструменти, за колко време... тези неща просто не падат от небето. Ако пък са паднали пред хората - отново казвам - случаят е ясен. Сега като гледам статията - там пише, че е правена 3 месеца - според мен Йосиф би я направил за 3 часа, 3 минути или максимум 3 дена ;) Човекът (майсторът) явно си е имал ноу-хау, щото не искал да го гледат. 3 месеца са достатъчно дълъг срок един самоук майстор да направи стълба с 33 стъпала – гледам, че в днешни дни тя е укрепвана, но за чудо – трудно може да се говори. В статията на Уикито не се споменава да са правени анализи на дървения материал – така лесно ще се установи от къде идва той – установени са източниците на камъни/дървета на исторически забележителности от над 4000 години, та не виждам един анализ на дървото на стълбата какво ще навреди – да се разбере дървото, източника и т.н. Даже то да е с божествен произход, все пак трябва да има отличителни качества (въпреки които, сълбището е укрепено с метал в днешни дни)!)

Сещам се за подобно поведение на майсторът на купола на църквата във Флоренция (просто мистерии около куполи има повече от мистерии около стълбища). Апропо, говорейки за мистериозни стълбища се сещам а едно, което се счита, че е проектирано от Леонардо във Франция – замъка Шамборд- то представлява 2 паралелни стълбища, непресичащи се едно с друго :)

Спор няма, че има много гениални инженери/архитекти! Измежду тях е явно и този, направил сълбата в тази църква :)
цитирай
18. cindy - luben,
04.08.2009 18:05
ама ти много си завладян от историята на стълбата!
Нямало такъв вид дърво наоколо пише, сигурно наистина от небето е паднала каруцата с мат'риала! :)) Какво се заяждаш, цял свят се точи да гледа това стълбище, само на теб не ти допада! :)))

Оня купол във Флоренция го знам, говориш за Санта Мария дел Фиоре предполагам.
Стълбището във Шамбор(д- не се чете) също ми е известно, даже съм се разхождала по него. Действително е по проект на Леонардо. Предполага се, че и самият замък е по негови четрежи, но само за стълбището е сигурно. Те не са паралелни точно, а представляват две усукани спирали или както му казват двоен винт.
Може да му пусна постче на Шамбор, но ми свършиха тогава батериите и самото стълбище май не съм снимала, но имам няколко снимки от замъка. Архитектурата на замъка е с идеални геометрични пропорции и симетрия, което потвърждава предположението, че са използвани проекти на Леонардо да Винчи.
цитирай
19. luben - О, синди
04.08.2009 18:23
допада ми стълбата... Само исках да чуя историята с падащата от небето каруца с дъски. По-точно падащите 4 каруци ;)))

Снимки на Санта Мария, Шамбор (да бе- не се усетих, че д-то не се чете...в интерес на истината го написах механично...) и аз имам ;) Снимах го няколко пъти това стълбище :) Иначе - Божествената ръка е действала и през Леонардо - спор не може да има :)
цитирай
20. cindy - luben,
04.08.2009 18:27
бе къде се намерихме такива разбирачи, пътешественици и меломани с тебе в тоз блог!?! :))))
Ти кога си бил в Шамбор? Аз бях миналата година и имаше една интересна изложба горе на последния етаж. Имаше ли я когато ти си бил, а и онази кола в пластмасовото прозрачно кълбо пред замъка?

цитирай
21. malkiatprintz - Вчера на няколко пъти влизам в блога ...
05.08.2009 02:55
Вчера на няколко пъти влизам в блога и така и не ми остана време да се поровя на спокойствие (макар че то моят ден напоследък започва в не-много ранният следобед), така че не зная всичко, което е публикувано, но се досещам. Важното е, че има такива готини постинги - не бях чувал нищо за тази черква и ми беше много интересно. Лично за себе си не се опитвам да търся на всяка цена причините за дадено чудо, защото ако тръгнем по този път няма да стигнем далеч: Христос възкресил мъртвите, ама са си го разпънали като стой та гледай ;) Въпрос на лично решение дали да се приеме едно чудо или не. :)
цитирай
22. cindy - malkiatprinz,
05.08.2009 09:08
понеже но нета се разхождат какви ли не щуротии, най-приятно ме изненада това, че и църквата и историята са си истински. Не точно това за чудесата, а като цяло. Стълбището е наистина впечатляващо, а и както се заговорихме с luben, по света има какви ли не "чудеса" сътворени от човешки ръце.

Колкото до други видове "чудеса" - примерно бях на шоуто на Дейвид Копърфийлд, интересно ми беше, знам че има номер, но не се мъча да гадая, просто се забавлявах. :)
цитирай
23. luben - Бях
05.08.2009 10:27
тази година :) Не ги видях тези изложби :) Иначе и аз се чудя от къде се взехте тези пътешественички и меломанки и ... :)) Но пък е хубаво и по-забавно. такава досада е да си говориш/обсъждаш с някой, дето е чел само брошурки, вестници, религиозни/националистически материали и учебници от прогимназията. Не че няма и надскочили това си ниво, но ... са ужасно рядко :)

А на шоуто на любимият ми от години Дейвид...имах късмета да съм един от избраните за последния номер накрая (дето изчезнахме) и ... след това да се срещна лично с него, да си поговорим и да ми даде снимка с автограф. Много исках това да стене (години наред) и ... чудото стана!!! Та - чудеса се случват понякога :)
цитирай
24. cindy - luben,
05.08.2009 10:43
щом и на шоуто си бил, не'ам думи! :)
И в зала България беше като пяхме акапелно с Йълдъз! :)))))
На последния етаж на Шамбор имаше изложба "Made in Shambord". Малко по американски маниер направена изложба на най-различни продукти носещи името Шамбор - прахосмукачки, всякакви джаджи, снимки на салони в самолети, кораби, които също са наречени "Шамбор". Малко кичозно беше, но като гедаш такава изложба в средновековен замък пак си е забавно.
А колата дето те попитах в кълбото - там ли беше? Защото поне на нея имам снимка и мога да ти я покажа.
Гледа ли филмчетата долу в залата за архитектурата на замъка?
цитирай
25. eien - Синди, моля ако го имате на английски, да ми го изпратите
05.08.2009 14:36
Искам да го препратя на японските си приятели.
Впечатляващо!
Благодаря.
цитирай
26. cindy - Имам го,
05.08.2009 15:03
къде да го изпратя?
цитирай
27. malkiatprintz - Така е, много чудеса са сътворени от ...
06.08.2009 00:16
Така е, много чудеса са сътворени от човешки ръце, имат си трик, но ако разберем трика, впечатлението от чудото ще изчезне. Представяш ли си да научиш триковете във фокусите на Копърфийлд? Вълшебството ще си отиде и далеч няма да са ти толкова интересни. :)
цитирай
28. cindy - malkiatprinz,
06.08.2009 09:22
честно казано илюзионистите по принцип са ми скучни. Усещам им номерата като почнат да запрятат ръкави, да разперват пешовете на саката и т.н.
Но при Копърфийлд нещата са с размах и шоуто беше интересно, сега ще питам luben как го "изчезнаха", но едва ли ще ми каже :))))
цитирай
29. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
10.08.2009 17:24
Хъх късно се включвам в дискусията, почти нищо не мога а кажа. Но още в началото бях заел позицията на Любен. И мисля, че някъде всичко е описано много добре, но всички знаем за любовта на църквата (особено на католическата) към лъжите, които карат маловерните да вярват.
А между другото какво за този купол?
А и ако ще говорим за инженерни чудеса, не е лошо да се спомене и наш Кольо Фичето...все още се удивляват на неговите мостове.
Бръм, а стълбището е готино.
цитирай
30. blagovestie - Интересна история,
12.07.2010 17:18
но ми се наби това: "Стълбата била провъзгласена за чудо и станала обект на поклонничество."...
Чудесата са навсякъде. Светът е чудо. Животът е чудо. Ние водим свръхестествен живот, но нямаме сетива да си дадем сметка за това.
Поздрави и усмихнат ден! :))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: cindy
Категория: Туризъм
Прочетен: 4117006
Постинги: 562
Коментари: 8978
Гласове: 20310
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031