Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: source
Категория: Новини
Прочетен: 368622
Постинги: 293
Коментари: 43
Гласове: 510
Постинг
31.01.2007 16:12 - Лекари трупат колекции от предмети, извадени от палави пациенти
Автор: source Категория: Новини   
Прочетен: 3109 Коментари: 0 Гласове:
0



Хирург намерил лъжичка за кафе в корема на девойка Децата пъхат боб в носа, старите - чесън в ушите Какво ли не може да се извади от човешкото тяло! Ако докторите по уши-нос-гърло, хирурзите или гинеколозите почнат да разправят какви предмети намират в човешките отверстия, ще звучи като рибарски виц. Но е истина. И понеже е трудно за вярване, повече от 20 години д-р Въло Вълов от видинската болница "Света Петка" събира предметите, които е нaмерил в носовете на свои пациенти. Тя включва зарчета, костилки от череши и сливи, мъниста и гердани, клечки, памуци, дунапрени. Вадил е и накрайник от дезодорант. В колекцията на д-р Вълов могат да се видят още и копчета и дори връх от вретено, с което баба чешела ухото на внука си.
 
  image
Д-р Въло Вълов от видинската болница "Света Петка" показва колекцията от предмети, които е извадил от ушите и носовете на пациентите си

Предмети в носовете най-често си пъхат децата до 5-6 години, твърди д-р Въло Вълов, УНГ-специалист във видинската болница. Това обикновено са нервни деца, които имат навика постоянно да си бъркат в носа. Най-често в ноздрите им попадат бобени зърна. Вътре те набъбват и стават много опасни. Преди година в Русе загина дете на година и половина, което си напъхало бобено зърно в носа. То попада в трахеята и бързо набъбва. Така се затруднява дишането. Ако не се реагира навреме, се стига до смърт, разказа пък русенският лекар уши-нос-гърло д-р Огнян Лечев.
 Други любими предмети, които децата слагат в носа си, са монети, дунапрен, хартийки и пластмасови топченца от пистолети. Лекарите препоръчват родителите да пазят децата от дребни предмети поне до навършването на 6 години.
 Случва се в каналите да попадат дъвки и стотинки. Родителите търсят веднага "Бърза помощ", ако са забелязали, че детето има нещо в носа. Но често разбират чак когато от носа и устата на детето замирише. Макар и по-рядко се случва лекарите да вадят запречили се предмети, обикновено
  рибени кости
 от гърлото
 на пациенти
   Ако за детското любопитство може да се намери оправдание, то за глупостта на стари години лек няма. Откак се помнят по десет пъти на година докторите се сблъскват с един и същ проблем. Впечатлени от знахарски рецепти старци си набутват чесън в ушите, за да лекуват отслабващия си слух. И скоро след това стигат до най-близкия спешен кабинет. Но ваденето на скилидките е много болезнен и бавен процес. Според д-р Лечев повечето от белите стават заради публикувани във вестниците съмнителни рецепти. Така млада и интелигентна жена потърсила лекарска помощ, след като си пъхнала в ухото запален спиртен памук, за да се спаси от болки в ушния канал.
 Хирурзите също има какво да разкажат. От корема на 16-годишна девойка извадих лъжичка за кафе, спомня си най-добрият хирург в Благоевград д-р Владимир Таковски. От ануса на мъж пък извадил шише от ракия - стограмка. От друг - дезодорант марка "Графити". В корема на малко момченце пък открил огромна топка от косми. Оказало се, че малчуганът си скубел косите и след това ги гълтал.
 С най-безумните находки обаче се сблъсква д-р Милко Сираков. Той е завеждащ Клиниката по детска гинекология в столичния Майчин дом. Петгодишно момиченце си пъхнало батерия във влагалището, за да види дали ще може да казва като куклата "мама". На всеки два-три месеца имаме по един подобен случай, сподели д-р Сираков. Тези инциденти се случват, защото децата в предучилищна възраст са много любопитни и искат всичко да разберат. Те
  често си играят на чичо доктор
   и пъхат какво ли не в "дупчицата" - от капачки на флумастери, химикалки, пионки от "Не се сърди човече" до фиби и шноли. Момиченце в първите класове живяло две години с шнола във вагината. Желязото дори се сраснало с меките тъкани. Обикновено идват на консултация заради бяло течение, примесено с кръв, а родителите въобще не подозират за тези опасности, каза още д-р Сираков. И в Майчин дом доскоро трупали колекция от предмети, вадени в продължение на 40 години. Но новоназначена акушерка толкова се престарала в чистенето, че я изхвърлила. Сега екипът събира нова колекция, за да показва на студентите на какви открития могат да се натъкнат. А чужди предмети могат да се намерят дори в един зъб, твърдят стоматолозите. Най-често това са счупени игли и борчета от машините. Те са стерилни и обикновено не създават проблеми, просто следващият стоматолог ги вади.
 В името на националната ни гордост следва да се подчертае, че
  българин държи рекорда за
   най-дълъг живот с чужд предмет в тялото. Кольо Танев от старозагорското село Димитриево живее вече 63 г. с куршум в главата. Той бе вписан в Книгата на рекордите на Гинес през 2004 г. Драматичната случка, която направи световно известен 81-годишния бай Кольо, се разиграва през лятото на 1942 г. в родното му село. Тогава 17-годишният младеж бил причакан от свой съсед, който го подозирал, че задява булката му. Кольо извадил пищова, който дядо му купил да се пази от ревнивия съсед. Но пищовът гръмнал ненадейно и куршумът заседнал в главата. Отървал се само със силна деформация на черепа, която не му попречила да се ожени щастливо и да има двама синове.
 Екип на "Стандарт"



Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031