Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2008 22:53 - Миди на корем в Ница
Автор: cindy Категория: Други   
Прочетен: 12135 Коментари: 10 Гласове:
2

Последна промяна: 21.03.2009 20:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image




Това се оказа най-незабравимото ми преживяване в Ница, поради малкото време с което разполагахме. Така че освен разходката по Променад де’з англе, Negresco, площад Месина с фонтаните, каменистия плаж и новият им трамвай, мидената история най ми се запечати в спомените.  

За тези миди чухме още в началото на пътешествието. Още тогава си ги заплюх както се казва. Екскурзоводката – младо, красиво, даже бих казала изискано момиче така ни похвали този миден рай, та чак лиги ни потекоха. Въпреки, че аз и мидите нещо не се спогодихме веднъж, пак не съм ги отписала съсем. Тогава по време на една командировка в Бургас, на един твърде късен служебен обяд или ранна вечеря, моите сътрапезници си поръчаха мидена салата за предястие и аз, за да не се мина – също. След това отиваме на летището да си хващаме пътя обратно и там ми стана лошо. Колегата в чудо се видя, пита какво ми става, викам му “От мидите е”. Той – не може да бъде, нали всички ядохме и пр. Както и да е, полужива се качих на самолета, но споменът както виждате е още жив в мен.  
И въпреки това като чух за онези ми ти прехвалени миди – ако щеш с вино и чесън, или пък със скарди, или сирене Рокфор и т.н. – към десетина вида бяха, реших че трябва на всчка цена да ги опитам, иначе този пропуск едва ли ще мога да го преодолея до края на дните си. Най-много да сънувам кошмари – огромни миди да ми тропат черупки насън и да се будя с писъци :))))))   Речено-сторено, като приключихме с нощния “Променад” по крайбрежната улица, отметнахме митичния Негреску, една силна агитка се отправяме на “лов за миди”. Името на ресторантчето е точно такова “Миди на корем” – ето ви даже линк да не мислите, че нещо ви будалкам.   http://www.fra.cityvox.fr/restaurants_nice/le-festival-de-la-moule_52022/Profil-Lieu   Уловката, ако мога така да я нарека в цялата работа е, че както ни беше описано – плащаш 12 евро и може да ядеш миди до пръсване. Като свършиш едните, те питат искаш ли още и пак ти носят, докато искаш и можеш, накрая си плащаш 12-те евро и си тръгваш по жво, по здраво. Само че трябва да си много върл любител на мидите или да не си ял 5-6 дена, за да си изкяриш цената на миденото удоволствие. Иначе – колко миди може да изяде човек. ?!? Лично установих – много малко! Това си е тежка храна и вкусът е доста специфичен, та след като си “обелил” десетина миди – вече за цял живот ти стига :) А пък онези специални сосове хич не ме впечатлиха – вкусът на различните видове горе-долу един и същ беше и не разбрах защо гидката ни беше толкова възторжена, освен ако нещо процент не взима от цялата далавера. Добре, че имахме едно по-ящно момче на масата, та само той се възползва от повторна поръчка, даже май беше готов да потрети, но дружно му забранихме, загрижени за добруването му. Актуалните цени в момента са 14 евро на порция, явно и там инфлацията си казва думата. Мидите ги сервират с пържени картофки и франзела, иначе ако не им подложиш нещо, още по-рано ще се откажеш от мероприятието.   Както и да е хапнахме, пийнахме, разходихме в последствие мидите по Търговската улица на Ница, която вероятно изобщо не спи и росни-росни се прибрахме в хотела. Там се позачудих дали мидите няма да ми врътнат някой номер посреднощ, позовах се на закрилата на добрите вселенски сили и успях безпроблемно да заспя. Добрата новина, че успешно се събудих на другата сутрин в кондиция. 
  Не казвам, че беше преживяването като цяло беше зле, но имах други очаквания. Някакви по-екзотични вкусове ми се мотаеха в представите, но пък ако не ги бях опитала пак трябваше да се бъхтя до Ница, да наваксам този пропуск. Не че пак няма да отида някой ден, със сигурност си заслужава, но мидите сто на сто ще ги пропусна следващия път.   А ако сте имали търпението да изчетете цялата мидена сага, ето ви малко снимки от Ница.


image


image


image


image

image

Това е пощата

image

Общественият трезор

image

Търговската улица

image



image

Гледката от прозореца на хотела

image


image


image

И тук вече отпътуваме от Ница ...

image

И накрая Negresco









Гласувай:
2



1. mino - ходил
15.09.2008 09:46
съм там, но не ядох миди))
хубави снимки
цитирай
2. cindy - Изхитрил си се :)
15.09.2008 10:01
А снимки - дал Господ, като започна да снимам и нямам спирка :))))))))

Забелязваш ли под какъв ъгъл съм снимала обществения трезор - все едно ще литне!!! Имам усет за снимки, без да се фукам :)))))
цитирай
3. mino - верно
15.09.2008 10:32
ще литне сякаш, пък като се разпилеят едни пари после))
айде, чакам още репортажи със снимки;)
цитирай
4. cindy - Чаках, чаках,
15.09.2008 10:57
не се попиляха едри пачки наоколо ...
Затова отидох да се утеша с мидите ... :)))))
цитирай
5. gor - Напомни ми за случка в Мадрид
16.09.2008 11:53
Група писатели нарочно си поръчват ястие с миди. Някои от тях са яли и друг път, но повечето не. На нашата маса седи известен български поет. Той също си е поръчал миди. Ние, останалите, не сме поели този риск. Храбрият поет започва да се храни, като слага в устата си мидата цяла, а тя е с неразтворена черупка. Той се опитва да я схруска със зъби, но не успява. Гледа безпомощно към нас:
"Как се яде това чудо?" Ние също не знаем, но се досещаме, че черупката трябва да се разтвори с нож. И той започва героична борба с мидите. Изпотява се от напрежение... След като хапва малко, казва: "Не си заслужаваше тези мъки. Аз не бях се изпотявал така никога, дори когато превеждах най-трудните сонети."
Спомням си с умиление и добри чувства към горкия поет, любопитен да узнае вкуса на мидите.
цитирай
6. cindy - Е, ти пък :)
16.09.2008 12:01
Нямаше проблем с отварянето на мидите, даже и нож не ни трябваше, бяха поотворени всичките и с ръчички действахме.

Не беше проблемът с отварянето, а с вкуса :)))))
цитирай
7. gor - Сурови са били значи...
16.09.2008 14:38
Испанският готвач е бил слаб - мидите наистина се разтваряха трудно. :))
цитирай
8. cindy - Shame on him! (готвача, де :)
17.09.2008 08:46
Така да орезили горкият поет! :))))))
цитирай
9. totkaivanovaa - :)
24.04.2009 18:15
не ми бяха казали за мидите...но не е пропуск...не харесвам морски дарове, смърдят ми ужасно и ми нагарчат, не знам защо са такъв деликатес...нямам впечатления от Ница, защото бях там около 5 часа...
цитирай
10. cindy - Ааааа...
24.04.2009 20:02
Интерсено преживяване си беше, надявам се да си усетила специфичната му атмосфера :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: cindy
Категория: Туризъм
Прочетен: 4115084
Постинги: 562
Коментари: 8978
Гласове: 20310
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031