Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2008 21:19 - На учителя с любов
Автор: cindy Категория: Други   
Прочетен: 15219 Коментари: 20 Гласове:
4

Последна промяна: 21.03.2009 21:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Преди малко гледах един потресаващ репортаж по bTV. Ставаше дума за репортер, внедрил се като учител в 85-то столично училище в квартал Враждебна. Все едно ставаше дума за някакво долно гето, защото това което видях направо ме стъписа. Знам, че положението в училищата хич не е розово, но нямах представа, че е толкова жалка гледка.   Идва „новият учител”, който въпреки че е само с английска гимназия и без грам педагогически опит, го лапват като „топъл хляб”. Ами тъй де, като за 280 лева заплата кой друг ще се навие. И човекът попада в пълно приключение – не може да ги накара да си седнат по местата, да спрат музиката и да престанат да се разхождат по стаята, камо ли да учат. А то и какво ли да учат – те българския правопис не знаят, какво ли остава за английския. Направо – мисия невъзможна! Кадрите бяха със скрита камера, лицата на децата замазани, но приказките едно към едно. Той им казва „Седнете си по местата.”, те го питат: „Ти луд ли си?” Явно, за да си учител в днешно време, трябва да си луд. И така нататък, няма да ви преразказвам целият репортаж, че няма да ми стигне ефирното време – но той започна да говори на техния жаргон, да им влиза „под кожата”, защото човекът е репортер и е там с мисия. Аджеба да разбере за какво иде реч. В процеса на „разследването” се разбра, че вече мъжкият бой не е на мода, по-модно е да се бият момичетата. Набелязват си някоя жертва – било, че е грозна или, че много говори или, че изобщо диша и почват регулярно да я бият. Като им писне – си търсят нова жертва. Ами с какво друго да се занимават, тъй и тъй не учат. Това време в училище трябва да минава по някакъв начин.   Заглавието е фактически на един стар култов филм – така се казва:  „На учителя с любов”, в главната роля – Сидни Поатие, първият чернокож актьор пробил на голямата сцена и спечелил Оскар. Следващият е Дензъл Уошингтън. Отклонението не само за обща култура. В този филм, сниман през далечната  1967 година става дума за учител в едно училище в покрайнините, който с триста зора успява да накара учениците си не само да учат, ами и изобщо да ходят на училище.   „Втората световна война току-що е свършила и пилотът от ВВС Брейтуейт започва работа като учител в беден лондонски квартал. Училището е особено - необичайни схващания на директора, трудни деца, текучество сред учителите. Цветнокожият о. з. офицер няма никакъв педагогически опит, но е научил много от живота. Посрещнат е с подигравки и неприязън. Как да постъпи - като наложи силово авторитета си или като потърси друг път към децата? 

Едуард Рикардо Брейтуейт е роден в бившата британска колония Гвиана. Завършва висше образование в родината си, а през Втората световна война служи като летец в британските ВВС. Автор е на романите „Платен слуга" и „Избор на сламки": „На учителя с любов" разказва за времето, когато е бил учител в следвоенна Англия. Книгата е послужила за основа на едноименния игрален филм и е претърпяла десетки издания в цял свят.”    Но исках и нещо по-друго да кажа – за едно момиче, което срещнах наскоро като се връщах от супермаркета. Тя ме спря и попита кой трамвай да хване, за да се прибере. Била на гости и й беше трудно да се ориентира. Разпитах я къде точно иска да стигне, обясни ми и й казах, че и аз съм в тази посока и не е необходимо да взима трамвай. Беше към 14-15 годишна, много хубаво момиченце, със самочувствие, но същевременно мило и възпитано. Вървяхме заедно десетина минути, говорихме си разни неща, вече не помня какви, но ми направи приятно впечтление. Даже бих казала – изключително приятно. И дори само заради деца като нея не бих искала всички тийнейжъри да се слагат по общ знаменал – били такива, или онакива. Има ги всякакви, както и по мое време. Всичко си е плод на възпитание и средата, в която отрастват – най-вече родителите. Улицата идва после, онези първи седем години май са най-важните. 




 









Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. freak0ut - :)
04.10.2008 21:34
Аз съм на 14 години няма да казвам в кое училище уча, но със сигорност мога да ви кажа че това, което видяхме в бтв можете да го срещнете само в училища, в които учат богаташки дечица.В моето училище няма нищо подобно!Директорът ни е един прекрасен човек, който въобще не допуска да е лоша дисциплината и всички са много възпитани.
цитирай
2. shaffi - привет..
04.10.2008 21:49
също го гледах репортажа и добре са се сетили да го направят..работя в училище и ми е позната картината...да,на мн.деца им липсват първите седем години........на много ,но на родителите им хич не им пука за това.......никак дори...и все пак има и мн.добре възпитани и стойности малки хора..да..има ги.!!!поздрав за теб!
цитирай
3. vagro - !!!
04.10.2008 22:03
И аз го загледах този репортаж, ама за кратко между гола на Удоджи за ЦСКА и пасовете на Бербатов за Манчестър Юн.:)
А решението с "бъдещето на Чалгария" е ясно! До 25 години строг вечерен час, никакъв Интернет и като бонус връзване с верига за пералнята в къщи!
Иначе спасение няма!!! 97%-това сган расте в Държавата (с извинение)...:(((
цитирай
4. mitternacht - :)
04.10.2008 22:06
хъхъ, мила, какво ти гето!
Така е в абсолютно всяко едно училище :)
Е, виж, там имаше и доста циганета ми се струва, не съм ви запознат с кварталите... но наистина така е навсякъде.
Се ла ви...
цитирай
5. gothic - Точно те са най-важни, наистина! ...
04.10.2008 22:09
Точно те са най-важни, наистина! Всички деца рано или късно се сблъскват с улицата. Но като баща на син в "първите седем", знам много добре, че е от изключително значение какъв точно "материал" ще излезе на улицата.....
цитирай
6. denij - Права си, първите седем години и ...
04.10.2008 22:40
Права си, първите седем години и най- вече семейната среда са най- важни, ето защо става страшно, ако тази среда липсва.
цитирай
7. cindy - Здравейте,
04.10.2008 23:05
наистина се стъписах от репортажа - все едно попаднах в някакъв ъндърграунд, дето съм го виждала на други места, но не и по училищата.

Но пък има и много свестни деца на свестни родители, така че - има надежда ... :)
цитирай
8. ha7e - в моя град
04.10.2008 23:48
нямаше такива работи. Всъщност имаше дори съревнование между гимназиите за реноме. Единственият сблъсък между учениците беше по време на волейболните мачове, където се промъкваше по някоя псувня :) Не, че не е имало и сбивания, но те са си били провокирани, а не защото така им е скимнало. Може би липсата на достатъчно ораторски умения води до сбивания, поради невъзможността ни да се разбираме с думи. Обаче впечатление ми е направило, че с всяка година гимназията се пълнеше с все по - нахакани и разпуснати зайци. Надявам се родителите да се усетят да превъзпитат децата си преди първото им сбиване.
Поздрави!
цитирай
9. cindy - Сигурно е било така,
05.10.2008 00:28
но явно не си гледала репортажа. Щяха да ти се изпарят всички сладки, "стари" спомени. Не мисля, че децата са виновни, те просто попиват това, което става около тях, а то не е хич хубаво. Затова родителите би следвало да са някакъв коректив, ако изобщо им пука за това ...
цитирай
10. lolla - Аз съм ученичка
05.10.2008 07:54
и твърдо потвърждавам, че положението е такова. Не говорим за богаташки дечица. Сега и тати да не е богат ти пак си "багаташко детенце" понеже така е модерно.
Беше споменато за добрите дечица на добрите родители - точно това е най-жалкото.. Има страхотни родители но с комплексирани и малоумни деца. Точен пример е един мой съученик ( който според собственото си мнение в 11клас твърди че има 48 хромозома ) и невероятната му майка!

Проблема е в родителите до някаква голяма степен. Проблем може би има и в това, че на учителите им е омръзнало да са звероукротители, иначе съм сигурна, че знаят какво и как да направят, за да има пълна тишина в часовете им.
Човешкия мозък е твърде лесен за манипулиране и заблуждаване. Стига да знаеш как, можеш да направиш каквото поискаш..
цитирай
11. cecka1504 - Със сигурност онези първи седем ...
05.10.2008 11:11
Със сигурност онези първи седем години са важни. Много важни. Лошото е, че и на някои родители те им липсват и става една...
Не съм съгласна с коментара, че даденото в репортажа може да се види само в "в училища, в които учат богаташки дечица". В нашето училище учат само такива, но дисциплината е желязна. Няма мобилни телефони, няма играчки... Родителите подписват декларация, че са запознати с Правилника за дейността на училището. Така че за всяко нарушение на този правилник си има съответното наказание.
Не казвам, че нямаме проблемни деца, но това, което видях в репортажа, в никакъв случай не може да стане при нас. Правилата са си правила. Това е.
цитирай
12. patilan - Надежда всяка оставете, и в ръце се вземете !
05.10.2008 11:44


@cindy
С риск да прозвуча като песимист, няма да се съглася с теб.

Облика на държавата се определя от масите. Дори само 50% +1 да са гаменчета като в репортажа, то може да се каже всички са такива.

Второ, шанс за нормалните няма! Приказки от рода 'Едноокият в царството на слепите е Цар.' са чисот и просто .... приказки. Реалността е друга, масите си избират лидери по свой образ и подобие, за тях умните, предприемчивите, способбните и общо казано образованите ( това понятие в българия е много относително ) са неудачници и не знам какви си още, но в крайна сметка, не им вярват.
Сега разбираш ли защо най-популярните хора в държавата са пожарникар, религиозен фанатик/фашист (слава богу само привидно ), краен националист, травестит с неизвестна полова идентичност.
Единственият изход за свестните хора е ... летище София.
цитирай
13. nightdaughter - :)
05.10.2008 11:57
Първо, искам да отбележа, че репортажа е правен в едно, явно доста, разпуснато училище. Второ, репортера си е репортер, сам казва - без педагогическо образование и ... не става за учител.
Израстнала съм сред 3 учителки и знам че професията "учител" не е само професия, но и призвание. Просто си има хора, които умеят да правят това. Хора, които имат превес на младите, силно нераздвижени мозъци.
Второ - за Бога, хора, не си мислете, че това е повсеместно и навсякъде!? Има ги и такива, ясно е, но да се казва, че това е изцяло обстановката в образованието ни е абсурдно. Обидно е и за ученици и за учители, пък ако щете и за персонал.
Няма да го разисквам по-нататък въпроса, само отбелязвах. И за край ще спомена случайно чуто мнение: "Закона може да се измени. Учението да е по избор. Ще има 2, 3 изумително тъпи поколения и ще се върнем някъде около 5-6 века назад. Но после ще се усетят."
Тъжно е. Тъжно е, че решението е подобно на това. Защото въвеждането на поведение или униформи ще направи едно голяяяяямо Н И Щ О.
Поздрави от една обидена десетокласничка. :)
цитирай
14. waterlily - Днес преподаватели много, учители - малко.
05.10.2008 12:37
Днес преподаватели много, учители - малко. Да си учител наистина е призвание и не от всеки става такъв.
Съгласна съм с авторката - не трябва всички тинейджъри да се слагат под общ знаменател, има изключително умни и талантливи деца. :)

цитирай
15. anlov - Макар и да са пропуснати първите седем,
06.10.2008 02:34
съгласен съм, че ако имаше повече учители като този чернокож бивш летец, нямаше трагедията да е толкова пълна. Само че живеем в държава, която доубива семействата, колкото са останали наоколо, а даскалите си явно ги е оставила сами да си направят "сепуко". Такъв деградирал генен материал му трябва на елита, за да не бъде окошарен някой ден. Що те стават по-силни ли? Щото ни изсмукват нас, пък ние засега не показваме някакви признаци, че можем реално да обърнем резултата.
Айде, че и аз накъде забих:)
цитирай
16. cindy - Няма откъде да се появат
06.10.2008 09:19
такива учители. Ако има такива в България няма да стават учители, а политици и пак ще са по-добри от наш'те. Мани - и аз накъде забих ... :)))))))
цитирай
17. darktales - fukc
06.10.2008 13:41
Една система е добра тогава, когато може да бъде обслужвана от нормални хора. Що за учител би могъл да промени нещата в това място? Трябва да е изключителна личност и професионалист с нагласа за житейски подвиг. Такива обаче се срещат по изключение. "На учителя с любов" е една красива история с общо взето добър край, но история, която би могла да се случи по изключение - както впрочем е било изключение по онова време цветнокожи да служат като пилоти в RAF. Т.е. става дума за изключителна личност. Но ако системата е лоша, толкова лоша, че само изключителни личности биха могли да постигнат резултати, то тя като цяло пак ще си остане лоша.
цитирай
18. anlov - Все ни се иска да забиваме нанякъде...
06.10.2008 22:22
Колко милиона станаха, дето забиха вече?:)
цитирай
19. cindy - @ darktales
07.10.2008 09:10
направих аналогията с филма, защото представяш ли си накъде върви България, след като в това отношение може да се сравни с Англия след Втората световна война.
Да, историята е красива и трогателна даже, но пък изключения има навсякъде.

Най-добрата учителка, която познавам се казва Йорданка Караваневска и ми е преподавала английски в Алианса точно 4 дни, понеже замести нашата преподавателка, която меко казано си беше "гОла вОда" като учител.
За четири дни цялата група дръпнахме много повече отколкото за изминалите към 42 дена. Сигурно вече не преподава, навярно е пенсионерка, но е най-страхотната преподавателка, защото наистина искаше на нещо да ни научи, а не да отбие номера и да си вземе хонорара.
цитирай
20. eleonoraknyazheva - И какво се промени,
21.02.2009 18:38
след като мина този репортаж?
А че много от учителите, даже и в елитните гимназии, работят повече ВЪПРЕКИ, отколкото заради, не е ясно само на онези, дето си крият главите в пясъка. Въпреки съпротивлението и мързела у немалко деца, въпреки неуважителното отношение на същите и на техните родители към учителите, въпреки заплатите, които и без друго са смешни, а сега пак ще девалвират, за пореден път! Когато се върне уважението към учителя, ще се подобри и нивото на образование. Няма строгост, не защото учителите не я искат, а защото МОН спи зимен сън от години. Наскоро бях свидетел на следния казус - не можеше да бъде наказана провинила се ученичка, защото, видите ли, правилникът за вътрешен ред на училището бил с по-строги санкции от разрешените за страната, затова било противозаконно. Ами, нека й бере гайлето бащата на тази ученичка, който толкова ревностно се беше ровил, за да изкопае ценната информация. И, питам, като толкова иска дъщеря му да учи именно във въпросното училище, защо не я научи да спазва правилника за вътрешен ред, най-малкото?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: cindy
Категория: Туризъм
Прочетен: 4116901
Постинги: 562
Коментари: 8978
Гласове: 20310
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031