Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2010 13:18 - Бяхте ли вчера на концерта на Джон Лорд в НДК?
Автор: cindy Категория: Музика   
Прочетен: 4185 Коментари: 6 Гласове:
13

Последна промяна: 31.10.2010 21:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg




Ако не сте били, значи много сте се минали :)

Беше прекрасно преживяване, вижте статията на БГНЕС по-долу. Мога само да добавя, че наистина се получи прекрасна атмосфера, този човек има страхотна харизма!

Също така прекрасният шведски вокал Джейкъб Самюел, както го представи Джон Лорд. По статиите го пишат Яниш Самюъл, но все тая. Както и Кася - Катаржина Уаска.
Прекрасни певци!

А и да не забравя музиканите от "ТЕ" - справиха се блестящо. За Софийската филхармония - адмирации естествено!

С две думи - БЕШЕ СУПЕР!

Ако не сте били, другият път не го пропускайте! :)

Слънчева неделя за всички! :))

Sarabande suite от Джон Лорд можете да чуете тук!


image
Джон Лорд обедини всички възрасти

 Хора от всички възрасти препълниха зала 1 на НДК в София на концерта на прочутия музикант Джон Лорд, предаде репортер на БГНЕС.

По-възрастните помнеха хитовете на Дийп Пърпъл, още по-възрастните се радваха на музиката и от симфоничния оркестър, а най-младите пък оценяваха и по-твърдия рок. Наистина, това беше концерт с много вкус и емоция. Прекрасният баланс между Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров, музикантите от група "ТЕ" – Дарин Василев (китара), Ивайло Звездомиров (бас) и Венко Поромански (барабани), самият Джон Лорд и талантливите вокалисти Катаржина Уаска (Кася) и шведът Яниш Самюъл, превърна концерта в събитие. Богатата оркестровка, разнообразието на музиката – балади, лирични песни, твърд рок, дори до симфония, го направиха достъпен и желан за цялата публика. Не случайно 15 минути в края на концерта продължиха аплодисментите и музикантите се ръкуваха с публиката.

Първата част на концерта беше за Sarabande suite от Джон Лорд. Това е второто изпълнение на сюитата на живо, в пълен вариант, след концерта в Будапеща тази година. Sarabande suite е едно от най-популярните произведения за симфоничен оркестър на Джон Лорд и едновременно с това и едно от най-обичаните. Сюитата включва частите Fantasia, Sarabande, Aria, Gigue, Bourrйe, Pavane, Caprice, Finale. Джон Лорд създава произведението, докато живее на плажа в Калифорния през 1975 г., а за вдъхновение му служи прекрасната гледка към Тихия океан. Много от по-възрастните почитатели на композитора си спомнят годините, когато тази сюита се разпространяваше на запис, а сега имаха възможност да я чуят на живо. Още повече, че в онези години, все още не бяха много симфоничните оркестри, който изпълняваха подобна музика с рок елементи. Доста по-късно това стана отлична практика и дори групи като "Металика" използваха прекрасно това съчетание.

Във втората част на концерта публиката можа да се наслади на изпълненията с група и симфоничен оркестър на някои от най-емблематичните парчета на Дийп Пърпъл. По думите на самия Джон Лорд, публиката обича и очаква песните на Пърпъл, защото тяхното послание е актуално и до днес. Прозвучаха незабравимите Perfect Strangers, Child In Time и Soldier Of Fortune. Публиката беше вдъхновена и след края на концерта, хората веднага споделяха със свои приятели по телефоните за чутото и видяното. И макар, че някои все пак не можеха да сравнят младия шведски вокалист с Ян Гилън и Дейвид Ковърдейл по възможности, богатата оркестровка на песните ги удовлетвори. Да не говорим, че някои от китарните сола на младите българи от "ТЕ" са напълно сравними с оригинала на Дийп Пърпъл. Като прибавим и прекрасният звук, и липсата на всякакви аудиовизуални и осветителски трикове, става ясно какъв концерт с вкус и професионализъм се получи, отлично организиран от София мюзик ентърпрайсис.

Джон Дъглас Лорд (на английски Jon Douglas Lord) е английски пианист и композитор. Професионалната му кариера започва през 1967 г. Той е единственият клавирист на групата Дийп Пърпъл от нейното създаване до 2002 г. През периода 1978 г.-1983 г. свири в Уайтснейк. След като напуска окончателно Дийп Пърпъл, започва да се занимава с класическа музика, заедно с Лондонската филхармония. Лорд е съавтор и композитор на най-добрите песни на Дийп Пърпъл, но още тогава си проличава интересът му към класическата и камерна музика. Това за първи път изпъква още през 1969-1970 г. в албума "Concerto for Group and Orchestra". През 2008 излиза негов солов албум с класическа музика, който носи името "Durham Concerto". В началото на тази година виртуозният музикант зарадва многобройните си почитатели с нов албум "To Notice Such Things". Албумът излиза на 22 март 2010 г. под щампата на лейбъла Avie Records. Той е посветен на приятеля на Лорд - драматурга Джон Мортимър, починал през януари 2009 г. В преобладаващата си част творбите в него са симфонични, като Лорд ги е композирал за театралните постановки на Мортимър. "Отварящото" парче, например, представлява сюита в шест части за флейта, фортепиано и струнен орктестър. В записването на албума, освен Лорд (на пианото), са взели участие флейтистът Кормак Хенри и Кралската филхармония от Ливърпул под диригентството на Кларк Рандъл. /БГНЕС







Тагове:   ндк,   Вчера,   лорд,


Гласувай:
14



1. gothic - Хапя си езика от яд....:(
31.10.2010 14:14
Хапя си езика от яд....:(
цитирай
2. cindy - Комши,
31.10.2010 16:12
не се ядосвай толкова :)
Джон Лорд пак ще дойде сигурно, вчера се представихме чудесно! Няма начин да не дойде пак да ни види! :))))))
цитирай
3. hristo27 - Deep Purple са СУПЕР!
31.10.2010 16:57
Чудесна компенсация за ония, които не сме гледали концерта.
цитирай
4. cindy - Hristo,
31.10.2010 19:28
радвам се, че така го приемаш. :)
Но другият път непременно отиди - беше нещо незабравимо! :)))))
цитирай
5. pevetsa - Аз съм от тези които сме се минали, и ...
05.11.2010 17:42
Аз съм от тези които сме се минали, и то доста, но какво да се прави...
цитирай
6. cindy - Ееееее, недей така :(
05.11.2010 20:36
Не го написах, за да дразня някого, но наистина беше много хубаво! :)
Ще си наваксаш следващия път! :))))))

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: cindy
Категория: Туризъм
Прочетен: 4126527
Постинги: 562
Коментари: 8978
Гласове: 20310
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930