Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2009 20:54 - Балзак - Физиология на Брака, 18+
Автор: dennis Категория: Тя и той   
Прочетен: 3701 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 18.10.2009 13:45


Само в 300 страници (които се четат на един дъх), Майсторът на словото – Балзак, този блестящ ум и проникновен разказвач за човешките отношения и нрави, велик познавач на любовта и женската природа, прави впечатляваща десекция на вечната институция - брака. Отлично четиво за бъдещи и настоящи младоженци, както и за тези с по-дългогодишен стаж, които желаят да проверят курса на съпружеския кораб! ;)

“Някогашните съпрузи избягваха да говорят за плитчините, за подводните скали, за рифовете, за ветровете, за бреговете и теченията, унищожили ладиите им – толкова се срамуваха заради своите крушения. На женените пътешественици липсваше компас, пътеводител. Тази книга е предназначена да им послужи за такъв.”

 “Изстискайте до капка брака. Не ще изцедите друго освен удоволствие за ергените и тегота за съпрузите. Такава е вечната поука.”

“Бракът е безпощадна борба, преди която двамата съпрузи измолват от небето благословението му, защото да обичаш неизменно, е най-дръзкото от всички начинания; борбата не закъснява да започне и победата, тоест свободата, си извоюва по-сръчният.”

“Мъжете биха били твърде нещастни, ако в присъствие на жена си припомнят, макар и съвсем малко, от онова, което знаят за жените наизуст.”

“Куртизанката е институция, тъй като е необходимост.”

“Любовта е най-благозвучната от всички мелодии и ние притежаваме вроден усет за нея. Жената е прелестен инструмент за удоволствие, но трябва да овладеем чувствителните струни, да опознаем грифа, нотните означения, постановката на пръстите. Колко оранг… искам да кажа колко мъже се женят, без да разбират жената! Колко обречени са постъпвали с тях като маймуната от Касан с цигулката! Разбили са сърцето, което не са познавали, както са захвърляли бижу, чиято цена им е била неизвестна.”

“Никога не започвайте брака с насилие.”

“Да се твърди, че е невъзможно да се обича всякога една и съща жена, е толкова нелепо, колкото да ни уверяват, че големият артист се нуждае от много цигулки, за да изпълни едно музикално произведение или да пресътвори една прелестна мелодия.”

“Любовта е поезия на чувствата. Тя споделя съдбата на всичко велико у човека, на всичко, което произтича от мисълта му. Любовта или е възвишена, или не съществува.”

“Бракът е наука.”

“Мъжът не може да се жени, без да е изучавал анатомия и без да е подложил на десекция поне една жена.”

“В душата на жената съществува чувство, което се стреми рано или късно да отрече удоволствията, лишени от любов.”

“Интересът на съпруга не по-малко от неговата чест му диктува никога да не си позволява удоволствие, което не е съумял да направи желано за жена си.”

“Леглото – това е бракът.”

“Ако мъжът не почувства разликата в удоволствията на две последователни нощи, оженил се е твърде рано.”

“Мъжът, който влиза в тоалетната стая на жена си, е философ или глупак.”

“Омъжената жена е роб, когото трябва да съумееш да въздигнеш на трон.”

“Мъжът може да се ласкае, че познава жена си и че я прави щастлива само когато тя често сяда на коленете му.”

…и това са само една много малка част (съвсем в началото на книгата) от огромното количество невероятни Бисери на Маестрото! :)



Тагове:   физиология,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. olimpiq - Учете се мъже, учете се. . . . макар че ...
17.10.2009 21:05
Учете се мъже,учете се.... макар че в следващите 200 години ще си почивате
цитирай
2. dennis - :)
18.10.2009 09:45
пред переспективата за такава дълга "ваканция", защо да учим?! ;)
цитирай
3. elfieta - Е, все за мъжете. . . а нещо за жените ...
22.10.2009 18:26
Е, все за мъжете...а нещо за жените няма ли? ;)
цитирай
4. dennis - всъщност,
24.10.2009 13:08
в книгата има доста, но както твърди авторът - нищо, което една жена вече да не е чела или да не знае за себе си и себеподобните :)
цитирай
5. chara - :)
01.11.2009 08:00
Свежо!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dennis
Категория: Лични дневници
Прочетен: 266953
Постинги: 98
Коментари: 137
Гласове: 5225