Постинг
14.09.2008 22:53 -
Миди на корем в Ница
Автор: cindy
Категория: Други
Прочетен: 12181 Коментари: 10 Гласове:
Последна промяна: 21.03.2009 20:44
Прочетен: 12181 Коментари: 10 Гласове:
2
Последна промяна: 21.03.2009 20:44
Това се оказа най-незабравимото ми преживяване в Ница, поради малкото време с което разполагахме. Така че освен разходката по Променад де’з англе, Negresco, площад Месина с фонтаните, каменистия плаж и новият им трамвай, мидената история най ми се запечати в спомените.
За тези миди чухме още в началото на пътешествието. Още тогава си ги заплюх както се казва. Екскурзоводката – младо, красиво, даже бих казала изискано момиче така ни похвали този миден рай, та чак лиги ни потекоха. Въпреки, че аз и мидите нещо не се спогодихме веднъж, пак не съм ги отписала съсем. Тогава по време на една командировка в Бургас, на един твърде късен служебен обяд или ранна вечеря, моите сътрапезници си поръчаха мидена салата за предястие и аз, за да не се мина – също. След това отиваме на летището да си хващаме пътя обратно и там ми стана лошо. Колегата в чудо се видя, пита какво ми става, викам му “От мидите е”. Той – не може да бъде, нали всички ядохме и пр. Както и да е, полужива се качих на самолета, но споменът както виждате е още жив в мен.
И въпреки това като чух за онези ми ти прехвалени миди – ако щеш с вино и чесън, или пък със скарди, или сирене Рокфор и т.н. – към десетина вида бяха, реших че трябва на всчка цена да ги опитам, иначе този пропуск едва ли ще мога да го преодолея до края на дните си. Най-много да сънувам кошмари – огромни миди да ми тропат черупки насън и да се будя с писъци :)))))) Речено-сторено, като приключихме с нощния “Променад” по крайбрежната улица, отметнахме митичния Негреску, една силна агитка се отправяме на “лов за миди”. Името на ресторантчето е точно такова “Миди на корем” – ето ви даже линк да не мислите, че нещо ви будалкам. http://www.fra.cityvox.fr/restaurants_nice/le-festival-de-la-moule_52022/Profil-Lieu Уловката, ако мога така да я нарека в цялата работа е, че както ни беше описано – плащаш 12 евро и може да ядеш миди до пръсване. Като свършиш едните, те питат искаш ли още и пак ти носят, докато искаш и можеш, накрая си плащаш 12-те евро и си тръгваш по жво, по здраво. Само че трябва да си много върл любител на мидите или да не си ял 5-6 дена, за да си изкяриш цената на миденото удоволствие. Иначе – колко миди може да изяде човек. ?!? Лично установих – много малко! Това си е тежка храна и вкусът е доста специфичен, та след като си “обелил” десетина миди – вече за цял живот ти стига :) А пък онези специални сосове хич не ме впечатлиха – вкусът на различните видове горе-долу един и същ беше и не разбрах защо гидката ни беше толкова възторжена, освен ако нещо процент не взима от цялата далавера. Добре, че имахме едно по-ящно момче на масата, та само той се възползва от повторна поръчка, даже май беше готов да потрети, но дружно му забранихме, загрижени за добруването му. Актуалните цени в момента са 14 евро на порция, явно и там инфлацията си казва думата. Мидите ги сервират с пържени картофки и франзела, иначе ако не им подложиш нещо, още по-рано ще се откажеш от мероприятието. Както и да е хапнахме, пийнахме, разходихме в последствие мидите по Търговската улица на Ница, която вероятно изобщо не спи и росни-росни се прибрахме в хотела. Там се позачудих дали мидите няма да ми врътнат някой номер посреднощ, позовах се на закрилата на добрите вселенски сили и успях безпроблемно да заспя. Добрата новина, че успешно се събудих на другата сутрин в кондиция.
Не казвам, че беше преживяването като цяло беше зле, но имах други очаквания. Някакви по-екзотични вкусове ми се мотаеха в представите, но пък ако не ги бях опитала пак трябваше да се бъхтя до Ница, да наваксам този пропуск. Не че пак няма да отида някой ден, със сигурност си заслужава, но мидите сто на сто ще ги пропусна следващия път. А ако сте имали търпението да изчетете цялата мидена сага, ето ви малко снимки от Ница.
Това е пощата
Общественият трезор
Търговската улица
Гледката от прозореца на хотела
И тук вече отпътуваме от Ница ...
И накрая NegrescoСледващ постинг
Предишен постинг
съм там, но не ядох миди))
хубави снимки
цитирайхубави снимки
А снимки - дал Господ, като започна да снимам и нямам спирка :))))))))
Забелязваш ли под какъв ъгъл съм снимала обществения трезор - все едно ще литне!!! Имам усет за снимки, без да се фукам :)))))
цитирайЗабелязваш ли под какъв ъгъл съм снимала обществения трезор - все едно ще литне!!! Имам усет за снимки, без да се фукам :)))))
ще литне сякаш, пък като се разпилеят едни пари после))
айде, чакам още репортажи със снимки;)
цитирайайде, чакам още репортажи със снимки;)
не се попиляха едри пачки наоколо ...
Затова отидох да се утеша с мидите ... :)))))
цитирайЗатова отидох да се утеша с мидите ... :)))))
Група писатели нарочно си поръчват ястие с миди. Някои от тях са яли и друг път, но повечето не. На нашата маса седи известен български поет. Той също си е поръчал миди. Ние, останалите, не сме поели този риск. Храбрият поет започва да се храни, като слага в устата си мидата цяла, а тя е с неразтворена черупка. Той се опитва да я схруска със зъби, но не успява. Гледа безпомощно към нас:
"Как се яде това чудо?" Ние също не знаем, но се досещаме, че черупката трябва да се разтвори с нож. И той започва героична борба с мидите. Изпотява се от напрежение... След като хапва малко, казва: "Не си заслужаваше тези мъки. Аз не бях се изпотявал така никога, дори когато превеждах най-трудните сонети."
Спомням си с умиление и добри чувства към горкия поет, любопитен да узнае вкуса на мидите.
цитирай"Как се яде това чудо?" Ние също не знаем, но се досещаме, че черупката трябва да се разтвори с нож. И той започва героична борба с мидите. Изпотява се от напрежение... След като хапва малко, казва: "Не си заслужаваше тези мъки. Аз не бях се изпотявал така никога, дори когато превеждах най-трудните сонети."
Спомням си с умиление и добри чувства към горкия поет, любопитен да узнае вкуса на мидите.
Нямаше проблем с отварянето на мидите, даже и нож не ни трябваше, бяха поотворени всичките и с ръчички действахме.
Не беше проблемът с отварянето, а с вкуса :)))))
цитирайНе беше проблемът с отварянето, а с вкуса :)))))
Испанският готвач е бил слаб - мидите наистина се разтваряха трудно. :))
цитирайТака да орезили горкият поет! :))))))
цитирайне ми бяха казали за мидите...но не е пропуск...не харесвам морски дарове, смърдят ми ужасно и ми нагарчат, не знам защо са такъв деликатес...нямам впечатления от Ница, защото бях там около 5 часа...
цитирайИнтерсено преживяване си беше, надявам се да си усетила специфичната му атмосфера :)
цитирайВашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
Блогрол
1. ЛЮБИМИЯТ МИ ПОСТИНГ
2. Два погледа ...
3. Мъдростите на ...
4. Запазена марка :)
5. На барикадите
6. Най-скапаният ...
7. Върхът
8. Ами маите ...?
9. Направо мръсна дума
10. Хмм, баровци
11. Жените !!!
12. Мъжете ???
13. Учителите ?!?
14. МОНАКО
15. НИЦА
16. ГРАДИНИТЕ НА ВЕРСАЙ
17. Рим I
18. Рим II
19. КАК СЕ КАЧВАТ СНИМКИ В БЛОГА
20. Алманах
21. Winners
22. Залцбург
23. Виена 3
24. Виена 2
25. Виена 1
26. Екшън!
27. Бисери
28. Фантастическа сатира
29. НОВАТА МИ ЛЮБОВ
30. НОВО МЕСТЕНЦЕ
2. Два погледа ...
3. Мъдростите на ...
4. Запазена марка :)
5. На барикадите
6. Най-скапаният ...
7. Върхът
8. Ами маите ...?
9. Направо мръсна дума
10. Хмм, баровци
11. Жените !!!
12. Мъжете ???
13. Учителите ?!?
14. МОНАКО
15. НИЦА
16. ГРАДИНИТЕ НА ВЕРСАЙ
17. Рим I
18. Рим II
19. КАК СЕ КАЧВАТ СНИМКИ В БЛОГА
20. Алманах
21. Winners
22. Залцбург
23. Виена 3
24. Виена 2
25. Виена 1
26. Екшън!
27. Бисери
28. Фантастическа сатира
29. НОВАТА МИ ЛЮБОВ
30. НОВО МЕСТЕНЦЕ